07.06.2016

Publicatia: Psihologia Resurselor Umane

Cuvinte cheie: implicarea in munca, comportamente abuzive ale supervizorilor, comportamente lipsite de respect si consideratie.

Articol: Constiincios, deci implicat in munca? Sa nu ne grabim: Rolul moderator al comportamentelor interpersonale abuzive

Autori: Sulea, C., Fischmann, G., Filipescu, R.

Anul publicarii: 2012

Prezentare realizata de Alexandru Andrei Sirbu

Implicarea in munca este importanta pentru organizatii deoarece aceasta prezice nivelul profitului financiar, comportamentul proactiv al angajatilor, precum si performanta acestora la locul de munca.

Constiinciozitatea este o resursa personala ce are un rol important in implicarea in munca, angajatii constiinciosi fiind predispusi sa isi canalizeze energia asupra sarcinilor de la locul de munca, fiind astfel mai concentrati pe munca pe care o depun.


Studiul de fata si-a propus sa studieze in ce masura relatia dintre constiinciozitate si implicare in munca este atenuata de prezenta unor comportamente interpersonale abuzive.


300 de angajati din diverse intreprinderi au fost rugati sa completeze, o singura data, un chestionar ce masura: implicarea in munca, constiinciozitatea si comportamentele interpersonale abuzive.


Dintre acestia, 223 au completat chestionarul (74% din respondenti fiind de sex feminin) rezultand o rata de raspuns de 74.33%. Varsta medie a participantilor a fost de 37.24 de ani si perioada medie de apartenenta in cadrul unei organizatii a fost de 11.53 de ani.


Relatia dintre constiinciozitate si implicare in munca s-a dovedit a fi (conform datelor culese de autori) mai puternica atunci cand nivelul comportamentelor interpersonale abuzive era scazut. Nivele ridicate ale comportamentelor interpersonale abuzive au constrans relatia dintre constiinciozitate si implicare in munca, indicand faptul ca desi angajatii pot fi constiinciosi, ei nu reusesc sa fie implicati in munca pe care o desfasoara datorita acestui factor perturbator.


Selectia angajatilor pe baza constiinciozitatii se dovedeste a fi foarte benefica, avand in vedere faptul ca acestia vor manifesta, foarte probabil, o stare de implicare in munca ce va avea efecte pozitive din punct de vedere afectiv-motivational. Cu toate acestea, atunci cand angajatii sunt expusi la comportamente interpersonale abuzive (precum supervizarea abuziva din partea superiorilor sau ostilitate exprimata vag din partea colegilor), relatia dintre constiinciozitate si implicarea in munca este slabita considerabil.


Astfel, chiar si atunci cand angajatii dispun de un nivel de constiinciozitate mare, ce creste probabilitatea ca acestia sa fie implicati in sarcinile lor si ca acestora sa le faca placere sa munceasca, atunci cand devin victime ale unor comportamente abuzive nivelul lor de implicare in munca scade considerabil. Aceste rezultate subliniaza importanta investigarii minutioase a stresorilor interpersonali prezenti la locul de munca, ce pot afecta negativ relatia dintre resursele pe care angajatii le detin si productivitatea acestora in cadrul organizatiilor.