29.05.2016

Publicatia: Psihologia Resurselor Umane

Cuvinte cheie: insecuritatea postului, atitudini organizationale, control

Articol: Insecuritatea calitativa a locului de munca, satisfactia fata de munca si angajamentul organizational: rolul mediator al perceptiei controlului

Autori: Urbanaviciute, I., Lazauskaite-Zabielske, J., Elst, T., V., Bagdziuniene, D., & de Witte, H.

Anul publicarii: 2015

Prezentare realizata de Florentina Linca

In zilele noastre, multe organizatii trec prin schimbari majore, care duc la nevoia de restructurare. La randul lor, aceste schimbari, fie in curs de desfasurare, fie doar prevazute, afecteaza contractele si conditiile de munca. De cele mai multe ori, acestea sunt insotite de nesiguranta locului de munca. S-a inregistrat recent o crestere generala a insecuritatii locului de munca in multe tari din Europa Centrala. Asadar, acest studiu analizeaza insecuritatea perceputa a locului de munca in paradigma teoriilor stresului si a incalcarii contractului psihologic.

Cercetarea a avut in vedere patru variabile. Insecuritatea calitativa a postului se refera la amenintarea perceputa a pierderii unor caracteristici ale locului de munca, precum: salariul, orele de lucru sau diverse recompense sociale. Satisfactia fata de munca se refera la atitudinea unei persoane cu privire la un aspect specific al locului de munca: colegii, conditiile de munca sau salariul.

Angajamentul organizational afectiv se refera la sentimentul de loialitate, apartenenta si identificarea cu organizatia. Perceptia comtrolului se refera la credintele individului cu privire la controlul pe care acesta il are asupra diferitelor aspecte de la locul de munca.

In mod specific, ipotezele acestei cercetari au anticipat o relatie negativa intre insecuritatea calitativa a postului si atitudinile angajatilor, mai exact satisfactia profesionala si angajamentul organizational afectiv. In plus, cercetarea a urmarit testarea rolului mediator al perceptiei controlului in aceste relatii.

Studiul a fost realizat in cadrul unor organizatii lituaniene, atragand atentia asupra tarilor baltice (rareori reprezentate in cercetarile din acest domeniu). Participantii au completat un chestionar care a inclus itemi ce evaluau: insecuritatea calitativa a locului de munca (e.g., „Simt nesiguranta cu privire la viitorul caracteristicilor si conditiilor muncii mele”), satisfactia fata de munca (un singur item care se referea la cat de satisfacut este subiectul de actualul loc de munca), perceptia controlului  (e.g., „Am suficienta putere in aceasta organizatie astfel incat sa pot controla evenimentele care mi-ar afecta munca.”) si angajamentul organizational afectiv (e.g., „Sunt fericit ca imi voi petrece restul carierei in aceasta organizatie.”).

Rezultatele au oferit dovezi pentru ipoteza conform careia insecuritatea calitativa este relationata cu un nivel scazut al satisfactiei fata de munca si al angajamentului organizational. S-a constatat, de asemenea, ca perceptia controlului organizational si angajabilitatea mediaza partial relatia dintre insecuritatea locului de munca si atitudinile investigate. Perceptia controlului este vulnerabila atunci cand angajatul se confrunta cu situatii nesigure (de exemplu, nesiguranta locului de munca). Una dintre modalitatile de a face fata unei situatii cu un nviel ridicat de incertitudine se refera la reactiile de retragere psihologica, ceea ce  duce la scaderea satisfactiei profesionale si a angajamentului organizational afectiv.

Efectele negative ale insecuritatii calitative a locului de munca se rasfrang asupra satisfactiei muncii, deoarece, cu cat un mediu este mai nesigur, mai stresant, cu atat persoana care isi desfasoara activitatea in acel mediu incearca sa se indeparteze mai mult de sursa stresului. Aceasta reactie de evitare este, de fapt, rezultatul  interpretarilor personale ale situatiei, cum ar fi, de exemplu, perceptia pierderii controlului.