26.09.2016

Publicatia: Psihologia Resurselor Umane

Cuvinte cheie: insecuritatea calitativa a locului de munca, insecuritatea cantitativa a locului de munca, tipuri de performanta profesionala

Articol: Insecuritatea calitativa si insecuritatea calitativa a locului de munca: relatia lor cu noua tipuri de performanta

Autori: Fischmann, G., Sulea, C., Kovacs, P., Iliescu, D., De Witte, H.

Anul publicarii: 2015

Prezentare realizata de Alexandru Andrei Sirbu

Insecuritatea locului de munca este un factor stresant ce afecteaza in mod negativ performanta angajatilor si care este prezent in toata lumea, inclusiv in Europa si cu precadere in Romania.

Studiul de fata evidentiaza importanta operationalizarii atunci cand investigam relatia dintre constructe complexe precum insecuritatea la locul de munca si performanta angajatilor. El evidentiaza faptul ca insecuritatea calitativa a locului de munca influenteaza intr-un mod diferit performanta angajatilor in comparatie cu insecuritatea cantitativa a locului de munca.

Insecuritatea cantitativa este definita ca fiind “amenintarea de a-ti pierde locul de munca perceputa de catre un angajat si ingrijorarea pe care aceasta amenintare o genereaza”.

Insecuritatea calitativa este definita ca fiind compusa din “amenintari percepute referitoare la pierderea calitatii relatiei de angajare, precum deteriorarea conditiilor de lucru, lipsa oportunitatilor de cariera, si dezvoltarea insuficienta a nivelului salarial”.

La studiu au participat 225 de angajați din 3 companii private din Romania cu o varietate de locuri de munca. Chestionarul a fost administrat online. El a fost distribuit catre participanti prin intermediul departamentelor de HR ale companiilor impreuna cu o nota informativa scrisa de catre autorii studiului. Jumătate dintre participanti au fost de gen feminin, 98% dintre acestia aveau un loc de munca full-time și 77% aveau un contract permanent. Majoritatea angajaților chestionati aveau studii superioare (83%).

Insecuritatea calitativa a locului de munca s-a dovedit a fi relationata negativ cu adaptabilitatea la sarcini individuale (individual task adaptivity), adaptabilitatea ca membru al organizatiei (organization member adaptivity), competenta de a fi membru de echipa (team member proficiency) si competenta de a fi membru intr-o organizatie (organization member proficiency), iar insecuritatea cantitativa a locului de munca s-a dovedit a fi relationata negativ cu competenta rezolvarii sarcinilor individuale (individual task proficiency) si cu competenta de a fi membru de echipa (team member proficiency). In plus, datele autorilor au indicat absenta unei relatii intre insecuritatea locului de munca si cele trei fatete ale performantei ce fac referire la proactivitate.

Imbunatatirea performantei angajatilor ar trebui sa fie un scop atat pentru manageri, cat si pentru departamentul de HR al oricarei organizatii. Pe baza rezultatelor acestui studiu, unul dintre modurile in care se poate obtine o imbunatatire a performantei angajatilor este reducerea nivelurilor de insecuritate cantitativa si calitativa a locului de munca, prin concentrarea asupra antecedentelor insecuritatii locului de munca, ce pot fi clasificate in 3 niveluri: nivelul macro, nivelul caracteristicilor individuale ce tin de context si nivelul trasaturilor de personalitate.