24.04.2016

Publicatia: Psihologia Resurselor Umane

Cuvinte cheie: insecuritatea locului de munca, sanatate auto-evaluata, conditii de munca, munca in schimb de ture din mediul industrial

Articol: Insecuritatea perceputa a locului de munca si sanatatea lucratorilor industriali care lucreaza in schimb de ture: Rolul contextului organizational

Autori: Seršić, D.M., Tomas, J.

Anul publicarii: 2015

Prezentare realizata de Alexandru Andrei Sirbu

Nesiguranta locului de munca este o problema frecvent intalnita, ce reprezinta rezultatul unui climat foarte efervescent al pietei muncii.

Studiul de fata propune abordarea efectelor nocive ale nesigurantei locului de munca asupra unei categorii speciale de angajati: lucratorii industriali care lucreaza in schimb de ture.

Autorii evidentiaza faptul ca nesiguranta locului de munca reprezinta un factor cu potential stresor ce poate afecta sanatatea angajatilor, acest lucru fiind valabil in mod deosebit pentru angajatii ce lucreaza in schimb de ture deoarece acestia sunt mai dependenti de locul lor de munca si expusi unui numar foarte mare de conditii improprii de munca (zgomot, vibratii, sarcini monotone si repetitive, capacitate redusa de decizie, conflicte interpersonale etc.).

Astfel, scopul acestei cercetari a fost acela de a evidentia magnitudinea cu care nesiguranta locului de munca afecteaza starea de sanatate a lucratorilor industriali ce lucreaza in schimb de ture, luandu-se in considerare aspecte relevante ale mediului in care angajatii isi desfasoara activitatea.

In cadrul studiului au participat 459 de lucratori industriali angajati in 3 organizatii, apartinand sectorului industrial din Croatia.

Organizatiile au fost selectate pe baza urmatoarelor criterii: aveau locuri de munca ce presupuneau munca de manufactura in schimb de ture si un nivel variat al nesigurantei locului de munca.  

Pentru a testa ipotezele propuse de autori, participantii au fost rugati sa completeze, o singura data, o serie de chestionare ce masurau: nesiguranta locului de munca, sanatatea fizica generala si cea mentala auto-percepute de catre angajati si conditiile de munca precum: gradul de control al propriului loc de munca, claritatea rolului angajatilor, sprijinul acordat de manager angajatilor, sprijinul acordat de colegii de munca, cerintele locului de munca si conflictele interpersonale.

Dupa cum anticipau autorii, cerintele locului de munca si conflictele intre angajati afecteaza negativ sanatatea generala si mentala a angajatilor, indiferent de conditiile prezente la locul de munca.

In contrast, sentimentul de a te simti in control referitor la locul tau de munca si sprijinul acordat de manager angajatilor contribuie la imbunatatirea sanatatii generale si mentale.

Astfel, datele au sprijinit ipoteza conform careia nesiguranta locului de munca este unul dintre cei mai importanti stresori la locul de munca pentru lucratorii industriali ce lucreaza in ture, influentand semnificativ sanatatea angajatilor.

Rezultatele acestui studiu contribuie la explicarea factorilor ce influenteaza semnificativ performanta angajatilor si asigura informatii suplimentare ce pot contribui la crearea unor interventii eficiente ale specialistilor in resurse umane.

Recomandarile pe care practicienii in domeniul resurselor umane le pot sustrage din acest studiu sunt legate de imbunatatirea resurselor si conditiilor de munca ale angajatilor si de crearea unui mediu de lucru benefic pentru acestia.

Mai specific, influenta negativa a nesigurantei locului de munca poate fi atenuata daca angajatii nu percep cerintele postului ca depasind resursele pe care ei le au la dispozitie pentru a rezolva sarcinile ce le sunt incredintate. O strategie utila ar fi sa li se asigure angajatilor suficiente resurse (termene limita realiste, suficiente pauze etc.)  ce ii pot ajuta sa isi rezolve sarcinile specifice locului lor de munca si sa li se asigure sprijin din partea managerului direct.