Lavinia Țânculescu-Popa este, din punct de vedere al expertizei profesionale, o îmbinare între un practician şi un teoretician. Este doctor în psihologie, titlu obţinut la UBB Cluj în 2015, iar din 2006 este cadru didactic asociat în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice unde predă cursurile de Diagnoză organizaţională şi Econometrie (HR Metrics). Din 2016 este Lector universitar în cadrul Universității Hyperion, Facultatea de Psihologie.

Este, de asemenea, psihoterapeut independent de orientare analitică și supervizor, psiholog clinician principal şi psiholog specialist în psihologia muncii și organizațională, consultant senior în domeniul capitalului uman și psihologiei industriale și organizaționale cu o experienţă de lucru cu organizaţii din România şi din străinătate de peste 20 ani, dintre care, 10 ani în cadrul a două dintre cele mai mari patru companii de audit şi consultanţă din lume (PricewaterhouseCoopers şi Deloitte Consulting).

Pe lângă apartenența la Colegiul Psihologilor din România (COPSI) și al Asociației Române de Psihologie (APR), Lavinia este membru în cinci asociatii internaționale (SIOP, EAWOP, EAPP, IAAP și EASA), în doua asociatii românesti, Asociația de Psihologie Industrială și Organizațională (APIO) si Asociatia Romana de Psihologie Analitica și unul dintre tutorii cursului de Diagnoză organizațională desfășurată pe platforma virtuală a APIO. Este unul dintre membrii Comitetului Director APIO pentru perioada 2018 – 2020. Este coach acreditat ICF, autor de articole și capitole de carte precum și de adaptări pentru spațiul românesc pentru cinci manuale de instrumente de evaluare psihologică.