16.01.2019

Publicatia / Jurnalul: The Journal of Psychology

Cuvinte cheie: teoria atasamentului, epuizare, performanta la locul de munca, modelare prin ecuatii structurale

Titlu articol: Attachment style and employee performance: The mediating role of burnout

Autori: Virga D., Schaufeli, W. B., Taris, T., van Beek, I., Sulea, C.

Anul publicarii: 2019


Epuizarea profesionala este tot mai des un subiect de discutie pentru angajati si pentru mai ales pentru practicienii interesati sa promoveze sanatatea la locul de munca. In studiul de fata, autorii au analizat procesul prin care stilurile de atasament insecurizant (de tip anxios si ezitant) duc la epuizarea profesionala care afecteaza negativ performanta angajatilor.  In plus, studiul realizat a analizat acest proces in doua culturi diferite, participantii fiind angajati sau studenti angajati din Olanda si din Romania.

In concordanta cu teoria atasamentului (Bowlby, 1973, 1988) si rezultate empirice anterioare, autorii au argumentat ca stilurile de atasament de tip insecurizante sunt factori de vulnerabilitate personali care pot duce la epuizare profesionala, in conditii de stres ocupational. Acesta abordare a stilurilor de atasament la adulti contribuie la dezvoltarea modelului Solicitari -Resurse ale Postului (JD-R model, Bakker & Demerouti, 2007) prin introducerea unei noi solicitari personale. De exemplu, atunci cand angajatii au un stil de atasament nesecurizant de tip anxios, adica tind sa se perceapa pe sine intr-un mod nefavorabil si care resimt anxietate in relatiile interpersonale, pot ajunge sa se concentreze prea mult pe modalitati de  a-i multumi pe ceilalti din jur, scazand nivelul de energie si ajung sa fie epuizati profesional. Asemanator, cei care au un stil de atasament de tip evitare pot ajunge sa investeasca mai mult efort in a-si realiza munca, pentru a deveni foarte independenti si evita construirea de relatii pozitive, conducand astfel la epuizare profesionala.

Rezultatele au aratat ca, indiferent de cultura, cele doua modele de mediere testate si-au demonstrat invarianta. Astfel, persoanele care tind sa se perceapa pe sine intr-un mod nefavorabil si care sunt ineficiente in gestionarea emotiilor negative (stil de atasament anxios) vor fi mai predispuse la epuizare profesionala, iar aceasta stare afecteaza negativ performanta, atat pentru angajatii din Olanda (B = -.16, CI 95% -.26, -.09), cat si pentru cei din Romania (B = -.10, CI 95% -.16, -.04). In schimb, ipoteza prin care persoanele care recunosc ca nu se simt confortabil atunci cand cei din jur li se auto-dezvaluie emotional (ex. stil de atasament de evitare) se simt epuizate si le scade performanta nu a fost confirmata. Rezultatele sugerează că experiențele de socializare timpurie din copilărie joacă un rol în modelarea comportamentul angajatului și bunăstarea acestuia la locul de muncă.


Atasamentul la adulti este o tema putin abordata in psihologia sanatatii ocupationale. De aceea, acest studiu are o contributie teoretica si practica semnificativa. Astfel, organizatiile pot proiecta interventii care sa imbunatateasca stilul relational al angajatilor si sa intareasca un climat suportiv si bazat pe incredere pentru diminuarea epuizarii profesionale si cresterea performantei.


Pentru mai multe detalii despre cadrul teoretic si empiric al studiului, acesta se regaseste in intregime aici:

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00223980.2018.1542375?journalCode=vjrl20

 

           Prezentare realizata de dr. Cristina Maria Bostan