Menu
Log in

Log in
  • Acasa
  • Caracteristici sanatoase si disfunctionale ale liderilor cu personalitate narcisista

Caracteristici sănătoase și disfuncționale ale liderilor cu personalitate narcisistă


Sursă: Oxford Review Research Briefing

Titlu: Narcissistic leaders: What are the main factors of good and bad narcissistic personalities?

Cuvinte cheie:  narcisism, personalitate narcisistă, narcisism adaptativ, narcisism disfuncțional


În general, narcisismul se referă la interesul excesiv pentru sine sau admirația excesivă pentru propia persoană sau imaginea fizică. Narcisismul include niveluri extreme de egoism și o admirație, adorare și adulație deosebite pentru propriile talente sau pentru propria imagine. Ca tipar comportamental, trăsăturile unei astfel de persoane sunt organizate în jurul unui centru de egocentrism accentuat. Chiar dacă există și niveluri sănătoase de tendințe narcisiste, tulburarea de personalitate narcisistă este o condiție psihiatrică  serioasă. Un studiu de prevalență psihiatrică (Stinson et. al., 2008) indică tulburarea de personalitate narcisistă la 7,7% din populația de bărbați și 4.8% din populația de femei.

Pentru a identifica trăsăturile specific narcisiste, pot fi urmărite astfel de trăsături:

  • probleme în a-și menține o relație în timp,
  • capacitatea de "a întoarce" o conversație mereu spre propria persoană,
  • incapacitate psihologică generală de a-și conștientiza propria persoană,
  • lipsa empatiei,
  • incapacitatea de a-și menține limitele personale,
  • hipersensibilitate la critică și insulte,
  • vulnerabilitate mai degrabă la rușine decât la vinovăție,
  • comportament nonverbal specific grandiozității,
  • respect pentru persoanele care o admiră sau o apreciază,
  • detestă persoanele care nu o admiră,
  • tendința de a se folosi de oameni,
  • se consideră persoane importante chiar dacă nu sunt sunt atât de importante,
  • tendința accentuată de a-și exagera și lăuda propriile realizări și abilități,
  • se consideră expert în foarte multe lucruri,
  • incapacitatea de a vedea lucrurile în mod obiectiv sau din perspectiva celorlalți,
  • incapacitatea de a rămâne obiectiv.

Chiar dacă la o primă vedere acestea sunt trăsături negative, ele sunt specifice și persoanelor care își asumă cu ușurință roluri de conducere și de lideri. Braun (2017) identifică în studiul său faptul că tulburarea de personalitate narcisistă este frecventă ca prevalență în cazul persoanelor care se află în organizații pe niveluri de management sau sunt în poziții de lideri. Persoanele narcisiste caută astfel de poziții de lideri și studiile arată că există și o probabilitate foarte mare ca aceștia chiar să fie aleși pentru astfel de poziții, în defavoarea altor persoane care nu au trăsături vizibile ale personalității narcisiste. Ca urmare, specialiștii consideră că astfel de persoane ar putea fi considerate și un risc pentru organizații, mai ales că aceștia tind să lucreze pentru propriul interes și nu pentru cel al organizației. Astfel, pentru a delimita între limitele funcționale și cele nefuncționale, autorii acestui studiu din 2017 descriu două tipuri de persoanalitati narcisiste:

  • narcisiști adaptativi 
  • narcisiști disfuncționali

Narcisismul adaptativ face mai degrabă referire la situațiile în care persoanele cu astfel de trăsături sunt flexibile cu cei din jur și au și niveluri sănătoase și realiste de stimă de sine, precum și autoeficacitate, fără ca acest lucru să îi facă să se detașeze emoțional de ceilalți din jur. Diferit de nivelurile disfuncționale ale narcisismului, cei care sunt adaptativi au niveluri mai ridicate de extraversie, stimă de sine, dominanță și independență și niveluri mai scăzute de capacitate de a se arăta umil, de a vedea discrepanța dintre sinele real și cel ideal, nevrozism și anxietate socială.

Narcisismul disfuncțional sau nesănătos îi reprezintă mai degrabă pe cei care consideră că majoritatea lucrurilor li se cuvin și nu au rezerve în a exploata pe oricine sau în orice situație. Ca urmare, ceea ce se observă la ei este un simț de competitivitate ridicată, niveluri ridicate de suspiciune pentru ceilalți, tensiune, extraversiune, exhibiționism, anxietate și nevrozism.

Dinić și Vujić (2018) identifică cinci mari factori specifici acestui tip de persoanlitate și în funcție de ele diferențiază între tipul de personalitate adaptativă și cea nesănătoasă:  leadership și nevoia de autoritate, putere și extravaganță, mândrie excesivă sau vanitate pentru propriile realizări sau propria imagine, superioritate sau aroganță excesive, tendințe manipulative sau tendința de a apela la minciuni și capacitatea de a ascunde informații care nu sunt în favoarea lor, exhibiționism sau comportamente menite să atragă atenția asupra lor.

Autorii detaliază diferențele dintre cele două tipuri de personalitate narcisistă în studiul lor, identificând leadership-ul, vanitatea și superioritatea ca fiind caracteristicile care descriu narcisiștii adaptativi, pe când ultimele două, tendința manipulativă și exhibiționismul, sunt cele care tind să descrie pe cei care au al doilea tip de persoanlitate narcisistă.

Surse folosite în sinteză:

Dinić, B. M., & Vujić, A. (2018). Five-Factor Model Best Describes Narcissistic Personality Inventory Across Different Item Response Formats. Psychological reports, 0033294118794404.

Braun, S. (2017). Leader narcissism and outcomes in organizations: a review at multiple levels of analysis and implications for future research. Frontiers in psychology, 8, 773.

Stinson, F. S., Dawson, D. A., Goldstein, R. B., Chou, S. P., Huang, B., Smith, S. M., & Grant, B. F. (2008). Prevalence, correlates, disability, and comorbidity of DSMIV narcissistic personality disorder: results from the wave 2 national epidemiologic survey on alcohol and related conditions. The Journal of clinical psychiatry, 69(7), 1033.

Detalii despre fiecare studiu în parte, precum și despre această sinteză se pot regăsi și aici: https://www.oxford-review.com/downloads/narcissistic-leaders-what-are-the-main-factors-of-good-and-bad-narcissistic-personalities/

Tradus și adaptat de dr. Cristina Maria Bostan

Copyright © APIO, 2023

Powered by Wild Apricot Membership Software