STIMATI COLEGI,

Am analizat proiectul de lege privind profesia de psiholog, proiect promovat recent pe agenda dezbaterii parlamentare si suntem la curent cu disputa creata in jurul unor prevederi ale acestui proiect de lege (https://www.senat.ro/legis/PDF/2019/19b113FG.pdf).

In opinia noastra este necesara aceasta reactualizare a legii care sa stea la baza definirii profesiei de psiholog, atat pentru a corecta multiplele deficiente si ambiguitati ale legii actuale cat si pentru a da sansa profesiei de psiholog de a se pozitiona alaturi de alte profesii liberale similare sau, in context clinic, de a accede la un statut similar celui de medic.

Este normal sa existe abordari diferite si puncte de vedere diferite cu privire la prevederile acestui nou proiect de lege si este o iluzie sa credem ca se va ajunge la o varianta de proiect cu care toata lumea va fi de acord. Dar, prin dialog civilizat, propuneri punctuale si negocieri rezonabile se poate ajunge la o varianta a legii agreata de majoritatea psihologilor.

Recomandam membrilor asociatiei noastre (APIO):

a) sa citeasca cu atentie varianta de lege propusa spre dezbatere parlamentara (https://www.senat.ro/legis/PDF/2019/19b113FG.pdf) si motivatiile formulate in sprijinul acestor modificari (https://www.alegericpr.ro/php/amendamente-lege);

b) sa propuna, punctual, variante de reformulare a acelor prevederi cu care nu sunt de acord si sa le trimita pe adresa amendamentelege@alegericpr.ro pentru a fi inregistrate si luate in calcul la formularea amendamentelor de reformulare a legii; propunerile facute pot fi inregistrate si pe spatiul web destinat acestor opinii, aici https://www.senat.ro/LegiProiectAdmin.aspx?Cod=22066.

c) sa se abtina de a transmite, in spatiu public, acuzatii la adresa celor cu care nu sunt de acord, atacuri la persoana sau acuzatii generale construite pe premisa unor posibile intentii rauvoitoare.


Dialogul civilizat, acceptarea faptului ca exista puncte de vedere diferite si respectarea punctului de vedere al celuilalt, ar trebui sa stea la baza acestor dezbateri si nu mesajele repetitive, acuzatoare sau denigratoare, formulate de pe pozitia celui/ celei care detine adevarul absolut.

In speranta ca ne vom arata fiecare dintre noi capacitatea psihologica de a avea un dialog civilizat, membrii comitetului de conducere a APIO:

Ticu Constantin

Marian Popa

Andreea Butucescu

Laurentiu Maricutoiu

Dragos Iliescu

Delia Virga

Mihaela Rus

Mihaela Grigoras

Eugen Avram

Andrei Ion

Oana Fodor

Silvia Magurean