Tendinte pentru anul 2019 in domeniul psihologiei industriale si organizationale
Asemanator cu demersurile din anii precedenti, Departamntul de Comunicare si Vizibilitate al Societății pentru Psihologie Industrială și Organizațională (SIOP, https://www.siop.org/) a publicat la inceputul anului rezultatele sondajului referitor la anticiparea celor mai importante teme de interes pentru psihologi sau provocarile carora organizatiile vor fi nevoite sa le faca fata.
Clasamentul anului 2019 este bazat de aceasta data pe raspunsurile a aproape 8000 de psihologi si specialisti, membri SIOP.
Dintre temele majore enumerate, se numara urmatoarele:
10. Interventii specifice conflictului munca - familie . Psihologii anticipeaza faptul ca solicitarile din partea familiei in timpul orelor de munca vor fi in continuare o provocare pentru angajati, mai ales ca exista o diversitatea foarte mare de instrumente de comunicare disponibile. De asemenea, cel mai probabil ca dificultatile se vor observa si in sens invers, adica timpul petrecut in familie va fi suprasolicitat de sarcini specifice muncii. Psihologii sprijina asadar gestionarea rolurilor multiple si construirea unui context al muncii sau in familie care sa ajute la echilibrarea acestui conflict dintre munca si familie.
9. Stimularea capacitatii de accelerare a evolutiei organizatiilor (“Creating agile organizations”) . Psihologii considera ca organizatiile trebuie sprijinite sa evolueze in ritm accelerat, adica sa isi dezvolte mecanisme de adaptare rapida atat la evolutie cat si la esecuri.
8. Vizualizarea datelor si comunicare (“Data vizualization and communication”). Psihologii considera ca in organizatii exista un volum foarte mare de date ce pot fi folosite mai ales pentru luarea unor decizii informate si ca este necesara implementarea unui sistem de vizualizare a datelor care poate sprijini intelegerea acestora in mod acurat.
7. Maleabilitatea naturii muncii (“The Changing Nature of Work”). Tehnologia continua sa schimbe modul in care este realizata munca iar solicitarile angajator-angajat, dar si angajat-organizatie sunt in continua schimbare.
6. Automatizarea muncii si a sarcinilor (“Automation of Jobs and Tasks”). Specialistii considera ca automatizarea nu este un risc major pentru tipul de locuri de munca existente in prezent intrucat automatizarea in prezent se face pe sarcini specifice si nu exista inca o tehnologie capabila sa preia in totalitate responsabilitatile unui angajat.
5. Hartuirea sexuala #MeToo at Work. Sunt sugerate utilizarea unor resurse importante ale organizatiilor pentru dezvoltarea unui mediu mai demn si concordant cu o conduita potrivita la locul de munca. pot fi dezvoltate inclusiv sisteme de mentorat sau grupuri de sprijin.
4. “Gig Economy” – Contract Work. O tema din ce in ce mai interesanta despre munca la cerere sau lucratorii liber-profesionisti.
3. Lucrul cu “Big Data” (“Working with Big Data”). Avand in vedere ca sunt disponibile cantitati masive de informatie, se recomanda ca acestea sa fie explorate pentru a intelege si mai bine dinamica comportamentului uman din organizatii.
2. Diversitate, incluziune si egalitate (“Diversity, Inclusion, and Equity”). Aceasta tema ramane actuala inca din 2015, indicand nevoia constanta de a promova aceste aspecte in organizatii.
1. Inteligenta artificiala si invatarea in cazul aparaturii automatizate (“Artificial Intelligence and Machine Learning”). Avand in vedere noile dezvoltari tehnologice care folosesc inteligenta artificiala, psihologii recomanda includerea acestei teme in interesele organizatiilor pentru a facilita invatarea si adaptarea la interactiunea cu roboti sau aparatura care foloseste inteligenta artificiala.
Mai multe detalii se regasesc aici, pe site-ul oficial SIOP:
http://www.siop.org/article_view.aspx?article=1894