Comunicat APIO privind proiectul legii profesiei de psiholog din România
STIMAȚI COLEGI,
Am analizat proiectul de lege privind profesia de psiholog, proiect promovat recent pe agenda dezbaterii parlamentare și suntem la curent cu disputa creată în jurul unor prevederi ale acestui proiect de lege (https://www.senat.ro/legis/PDF/2019/19b113FG.pdf).
În opinia noastră este necesară această reactualizare a legii care să stea la baza definirii profesiei de psiholog, atât pentru a corecta multiplele deficiențe și ambiguități ale legii actuale cât și pentru a da șansa profesiei de psiholog de a se poziționa alături de alte profesii liberale similare sau, în context clinic, de a accede la un statut similar celui de medic.
Este normal să existe abordări diferite și puncte de vedere diferite cu privire la prevederile acestui nou proiect de lege și este o iluzie să credem că se va ajunge la o variantă de proiect cu care toată lumea va fi de acord. Dar, prin dialog civilizat, propuneri punctuale și negocieri rezonabile se poate ajunge la o variantă a legii agreată de majoritatea psihologilor.
Recomandăm membrilor asociației noastre (APIO):
a) să citească cu atenție varianta de lege propusa spre dezbatere parlamentară (https://www.senat.ro/legis/PDF/2019/19b113FG.pdf) și motivațiile formulate în sprijinul acestor modificări (https://www.alegericpr.ro/php/amendamente-lege);
b) să propună, punctual, variante de reformulare a acelor prevederi cu care nu sunt de acord și să le trimită pe adresa amendamentelege@alegericpr.ro pentru a fi inregistrate și luate în calcul la formularea amendamentelor de reformulare a legii; propunerile făcute pot fi înregistrate și pe spațiul web destinat acestor opinii, aici https://www.senat.ro/LegiProiectAdmin.aspx?Cod=22066.
c) să se abțină de a transmite, în spațiu public, acuzații la adresa celor cu care nu sunt de acord, atacuri la persoană sau acuzații generale construite pe premisa unor posibile intenții răuvoitoare.
Dialogul civilizat, acceptarea faptului că există puncte de vedere diferite și respectarea punctului de vedere al celuilalt, ar trebui să stea la baza acestor dezbateri și nu mesajele repetitive, acuzatoare sau denigratoare, formulate de pe poziția celui/celei care deține adevărul absolut.
În speranța că ne vom arăta fiecare dintre noi capacitatea psihologică de a avea un dialog civilizat, membrii comitetului de conducere a APIO:
Ticu Constantin
Marian Popa
Andreea Butucescu
Laurentiu Maricutoiu
Dragos Iliescu
Delia Virga
Mihaela Rus
Mihaela Grigoras
Eugen Avram
Andrei Ion
Oana Fodor
Silvia Magurean