Menu
Log in

Log in
  • Acasa
  • Graba strica treaba in realizarea obiectivelor ambitioase, indiferent de entuziasmul pentru munca ta

„Graba strică treaba” în realizarea obiectivelor ambițioase, indiferent de cât de entuziasmat ești de munca ta!


Publicația:  Journal of Applied Social Psychology

Cuvinte cheie: pasiune pentru muncă, pasiune armonioasă, pasiune obsesivă, obiective ambițioase, definirea obiectivelor la locul de muncă

Articol: Passion and challenging goals: drawback of rushing into goal-setting processes

Autori: Sara Thorgren & Joakim Wincent

Anul publicării: 2013


Pasiunea, entuziasmul și implicarea în muncă sunt considerate esențiale și ideale pentru organizații și pentru antreprenoriat, mai ales dacă liderul și echipa sa au un obiectiv ambițios.

În studiul de față, Thorgren și Wincent (2013) propun un model dual de înțelegere a pasiunii pentru muncă, în sensul că aceștia consideră că există două tipuri de pasiune pentru muncă – pasiune armonioasă și pasiune obsesivă. Astfel, cei cu pasiune armonioasă au tendința de a-și stabili obiective instrumentale, pe când cei care au o pasiune obsesivă, au tendința de a-și stabili obiective de performanță. Cei care dezvoltă o pasiune armonioasă în timp sunt mai degrabă entuziasmați, dedicați, concentrați pe sarcină și trăiesc predominant emoții pozitive, fiind motivați intrinsec. Contrar acesteia, cei care dezvoltă pasiune obsesivă sunt mai puțin flexibili, sunt dedicați excesiv și compulsiv muncii și le este mult mai greu să se deconecteze psihologic de muncă. Totodată, pasiunea obsesivă are tendința și să îi determine pe angajați să dezvolte încă de la început obiceiuri de lucru nesănătoase, aceștia riscând să își dezvolte o imagine de sine negativă și instabilă în timp, ca rezultat al emoțiilor negative trăite constant și tendințelor compulsive de a se dedica muncii.

Thorgren și Wincent (2013) arată că indiferent de tipul de pasiune dezvoltat, există factori care pot submina chiar și efectele pozitive adesea asociate cu tipul de pasiune armonioasă. Așa cum arată rezultatele studiului, atunci când liderii se percep ca fiind competenți, acest lucru va stimula pozitiv orice tip de pasiune – va crește cea armonioasă și se va agrava și cea obsesivă. În același timp, conform teoriei, pasiunea de tip armonioasă ar trebui să stimuleze pozitiv procesul realizării obiectivelor profesionale, pe când cea de tip obsesivă să influențeze negativ. Rezultatele empirice arată că viteza cu care este definit și stabilit un obiectiv crește probabilitatea ca membrii echipei să precipiteze procesul realizării obiectivului ambițios, indiferent de tipul de pasiune pentru muncă.

            Pentru mai multe detalii despre acest model și rezultatele studiului, regăsiți aici articolul: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jasp.12181  

Prezentarea realizată de dr. Cristina Maria Bostan

Copyright © APIO, 2023

Powered by Wild Apricot Membership Software